Cât de periculoasă este mușcătura de pisică. Ce ți se poate întâmpla, care este cauza

de: Gabriel Peneș
07 08. 2023

Cei care au pisici în locuință știu că drăgălașele, dar imprevizibilele feline, pot, chiar și în joacă, să zgârâie ori să muște. De regulă, aceste mici incidente nu au niciun efect negativ asupra oamenilor, majoritatea acestor animale de casă fiind vaccinate. Totuși, ce se întâmplă dacă suntem mușcați de o pisică „a străzii”? Pare incredibil, dar consecințele pot fi îngrijorătoare.

Cât de periculoasă este mușcătura de pisică

Muscătura de pisică poate fi mai periculoasă decât credeai, cu atât mai mult când ea provine de la o felină de pe stradă, ce nu aparține nimănui. Iar cazul unui bărbat de 48 de ani, din Marea Britanie, dovedește că, în anumite condiții și cu ceva ghinion, un om poate descoperi că mușcătura unei pisici poate fi de-a dreptul „veninoasă”.

Bărbatul respectiv a contractat o bacterie pe care oamenii de știință nu o mai văzuseră înainte, după ce a fost mușcat de o pisică „a străzii”.

Răspunsul imunitar al organismului bărbatului la microorganismul străin a fost cel puțin bizar. La doar 8 ore după a fost mușcat de mai multe ori, mâna acestuia s-a umflat în asemenea măsură încât a fost nevoit să se prezinte de urgență la spital.

Aici, zonele mușcăturilor au fost dezinfectate și i-a fost administrată o infecție antitetanos, înainte de a fi trecut pe antibiotice, iar ambele antebrațe erau roții și umflate.

Medicii au îndepărtat cu grijă țesuturile afectate din jurul rănilor, i-au administrat intravenos trei tipuri de antibiotice și a primit un tratament și pentru acasă, tot cu antibiotic. De data aceasta, din fericire, medicația a funcționat, iar bărbatul și-a revenit complet.

Ce ți se poate întâmpla, care este cauza

Dar, la spital, doctorii au vrut să afle mai multe despre problema cu care au avut de-a face. Când au analizat microorganismul prezent în mostrele prelevate din răni, ei au descoperit un fel de streptococ pe care nu l-au putut identifica.

Streptococii sunt un gen de bacterie de formă sferică sau ovală, Gram-pozitivă, ce pot cauza meningită, pneumonii bacteriale, laringită streptococică și alte boli asemănătoare.

Dar când specialiștii au studiat genomul bacteriei respective, el nu s-a potrivit cu niciuna dintre tulpinile cunoscute. După cum s-a dovedit ulterior, bacteria respectivă aparținea unui alt tip, numit Globicatella.

Analizarea întregului genom a arătat că bacteria era diferită de alte tulpini înrudite, precum G. sulfidfaciens, cam cu 20%, ceea ce indică „o specie distinctă, nedescrisă până acum”

Deoarece G. sulfidifaciens este rezistentă la mai multe tipuri de antibiotice, este dificil de eliminat din organism. Acum, mulțumită descoperirii făcute în Marea Britanie în urma acestui incident, s-a putut afla că bacteria respectivă poate fi anihilată, totuși, cu anumite antibiotice, dar întâmplarea a fost ca un averstisment pentru public.

„Acest caz ne reamintește rolul pisicilor ca „rezervor” al unor bacterii încă nedescoperite ce au un potenția patogen asupra corpului uman”, au scris autorii studiului publicat în Emerging Infectious Diseases.

Zgârâieturile și mușcăturile de pisici sunt responsabile de 66.000 de vizite la secțiile de urgențe ale spitalelor, în fiecare an, în SUA. Multe dintre cazuri necesită tratament cu antibiotice sau chiar intervenții chirurgicale, pentru a preveni infecțiile grave.

Ca orice alt animal, pisicile poate găzdui agenți patogeni periculoși. Iar faptul că ele au colți și gheare ascuțite înseamnă că le pot înfige adânc în pielea umană și, astfel, pot transmite infecții nebănuite.

De aceea, medicii sfătuiesc ca, în cazul unui asemenea incident, să spălați imediat locul afectat cu apă și săpun sau sare, dar cu blândețe, nu energic, apoi să mergeți de urgență la un doctor.